Menu

Tänder och tandbehandling på barn

När man är liten kommer tänderna vanligtvis runt sex månaders ålder, men för vissa barn kan de komma ett halvår senare runt ett år. När man är runt 2-3 år gammal har alla mjölktänder kommit. Även barn behöver gå till tandläkaren regelbundet då barn också kan få hål, tandsten, tandvärk eller behöver till exempel tandställning.

PRP-behandling till föräldern

Att ta hand om hälsan är viktigt och särskilt munhälsan både hos barn men även vuxna. Att ta barnet eller barnen till tandläkaren, är lika viktigt som att ta hand om sig själv som vuxen även när det kommer till andra kroppsdelar än tänderna. Som vuxen kan man drabbas av artros och det betyder att man får en ledförslitning som oftast börjar i ledbrosket. När man har artros kan livet bli jobbigare med smärta och värk. Har man barn man behöver ta till tandläkaren för behandling eller andra aktiviteter, kan rörelse och gång bli ett hinder om artrosen sitter i knäleder, fötter eller höfter. Det finns dock hjälp att få med en effektiv ortopedisk prp från NHC, en revolutionerande behandling mot artros! Behandlingen går ut på att man utvinner blodplasma från det egna blodet och som sedan centrifugeras. Från plasman får man tillväxtfaktorer som är naturligt inflammationshämmande och detta injiceras för att behandla artrosen. En stor fördel är att man aldrig får biverkningar då injiceringen kommer från en själv!

Hur man behandlar barns tänder

Alla barn har till en början mjölktänder och det händer att även mjölktänder kan få hål. Mjölktänder är extra mottagliga för att få hål då de är tunnare än de permanenta tänderna. När man är runt 5-7 år börjar man tappa mjölktänderna för att få de permanenta vuxentänderna. Om det går hål i en mjölktand som är på väg att lossna, brukar tandläkaren ibland välja att hellre dra ut den. Om den dock sitter i ett tag, ska den lagas eftersom karies kan spridas och orsaka allvarlig infektion i andra tänder och tandkött. En del barn kan tendera att lättare få hål än andra barn. Forskning visar att saliv skyddar munnen och tänderna mot karies om man har rätt pH-värde runt 7,0 till 7,5. En del kan ha annat pH-värde i saliven och detta kan vara en bidragande faktor till mer karies, eller på grund av genetiken samt hur föräldrarna har hjälpt barnet att ta hand om sina tänder. Det är viktigt att man hjälper sitt barn med daglig tandborstning och sedan visar hur man borstar rätt när barnet blir lite större.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *