Menu

Tänder och tandvård

Tandhälsa och tandvård är något som är relevant för alla människor. När ett akut behov uppstår vill man som patient ha tillgång till vård så fort som möjligt, helst direkt. Den offentliga tandvården, det vill säga den som drivs av en statlig myndighet, har ofta långa köer och sällan möjlighet, varken tidsmässigt eller ekonomiskt, att ta emot akutpatienter.

På grund av den bristen i det offentliga systemet vad gäller att bistå patienter med hjälp direkt, fyller de privata tandläkarklinikerna en viktig roll. På dessa kliniker finns i regel möjlighet att få akut tandvård fort, vilket är till stor fördel för patienten. Att gå runt med tandvärk, en lagning som lossnat och irriterar eller något annat akut besvär, är något som ingen ska behöva stå ut med.

Akuttider och personligt bemötande

Tanvårdskedjan Oral Care erbjuder alla former av tandvård och behandlingar; allt från allmäntandvård, tandhygienistbesök, tandblekning till akutbesök och mycket därtill. Deras behandlares scheman och tidbok är anpassade på så sätt att de kan garantera patienten att inom 24 timmar ta emot patienter som söker för akuta besvär. Det medför en enorm trygghet för patienten att veta att den möjligheten finns när ett sådant i regel oväntat behov uppstår. Enligt 1177 vårdguiden ska man som vuxen i första hand vända sig till sin ordinarie tandläkare om man upplever akuta besvär. Då en stor del av befolkningen av vana har Folktandvården, den offentliga tandvårdgivaren, som ordinarie tandläkare vars möjlighet att ta emot akutbesök är begränsad, ställer detta till problem för många då den möjligheten inte alltid finns när man önskar. Det problemet är inte befintligt hos de privata tandvårdsgivarna, liksom Oral Care.

I Sverige finns, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 880 kliniker i den offentliga sektorn i Sverige, medan det i den privata finns 3 550 stycken. Att det är enklare att få vård inom den privata sektorn är därför lätt att förstå. Oral Care är en väletablerad tandvårdskedja i storstäderna i Sverige och de har även kliniker utanför storstadsområden. De har kliniker på flertalet ställen i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i Kristianstad och Mjölby.

Tandvårdsstöd på privata kliniker

Försäkringskassan bistår patienten med ett tandvårdsbidrag varje år, en summa som varierar på ens ålder. På försäkringskassans hemsida finns all information om detta. Det allmänna tandvårdsbidraget går att nyttja på privata kliniker liksom Oral Care, vilket är bra att veta som patient.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *