Menu

Saliven – munnen och tändernas skydd

Många gånger kan man se människor spotta omkring sig och tänka att det är äckligt men saliven har faktiskt flera bra användningsområden inuti munnen. Om man upplever att man har lite saliv kan man genomgå utredningar hos sin tandläkare för att se vad det beror på och vilken behandling man kan få. När munnen och kroppen vilar produceras ungefär 0,3 ml/min och under en måltid eller liknande produceras ofta mer. Saliven innehåller egentligen inte särskilt mycket. Enzymer, slem och salter är det enda som finns i den. Om en person bär på en sjukdom kan det dock finnas en hel del bakterier i saliven. När man talar om saliv kan den också delas in i två grupper. Den ena utsöndras endast vid matintag och kallas seröst sekret. Den andra sorten kallas muköst sekret och denna variant utsöndras ständigt, oavsett om man sover eller om man är ute och promenerar eller åker bil.

Vad gör saliven?

Vår saliv har många fler arbetsuppgifter än man kan tro. Många menar att saliven bara hjälper till att lösa upp mat när den tuggas men den gör mycket mer än så. Saliven hjälper till exempel till med att smörja alla tänder samt tandköttet så att detta inte torkar ut. Saliven är också en sak som fungerar som buffert eftersom munnen ofta utsätts för olika syraattacker från mat eller från magen, och då behöver stabiliseras igen. Saliven stoppar också bakterier och virus från att komma in i kroppen och skada den. Detta fungerar dock inte alltid utan vissa virus kan slinka igenom. Om man har en bra salivproduktion kan den hjälpa till att skölja bort till exempel matrester från tänderna. Det kan minska risken för karies radikalt. Saliven hjälper också till med att sprida smaker från maten till de olika smaksensorerna och smaklökarna. Dessutom kan den påbörja nedbrytning av olika sorters mat. Under den senaste tiden har man också upptäckt att fynd av saliv kan avslöja en ny människoart, vilket är mycket intressant.

Om man har för lite saliv

I de fall man har för lite saliv är det en bra idé att kontakta sin tandläkare och utesluta allvarliga orsaker till det. Om man har en för liten salivproduktion kan det vara bra att se sig om efter behandlingar för det. Det finns till exempel vissa sugtabletter som stimulerar salivproduktionen. Om man har en dålig salivproduktion kan det vara bra att undvika viss sorts mat och visa örter. Hos utekök.nu kan man läsa mer om utekök samt enkelt ta reda på hur man bygger ett sådant som har en inbyggd diskho och vattenkran så man snabbt och enkelt kan ge munnen lite extra vätska när den känns torr. När man äter mat kan det vara bra att se till att man har lite extra att dricka till, då maten kan kännas torr eller fastna i halsen om salivproduktionen är sparsam. Det är också bra att se till att borsta tänderna noga och ofta om man inte har tillräckligt med saliv.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *