Menu

Akut tandvård i Sverige


Att gå till tandläkaren och få sina tänder undersökta är något som många av oss gör regelbundet eller när vi får kallelser till vår tandläkare. Vanliga procedurer handlar då om att röntga tänderna för att upptäcka eventuella hål, putsa tänderna, ta bort tandsten och kontrollera i vilket skick de är i rent generellt. Om tandläkaren upptäcker hål i tänderna bör återbesök bokas in snarast möjligt.

Olika tandvårdsområden för olika behov602px-Dental_surgery_aboard_USS_Eisenhower,_January_1990

Tandvården i Sverige utgörs av mycket mer än de regelbundna besöken av det här slaget. Vi har till exempel specialister inom ortodonti, det vill säga tandreglering, pardontologi med fokus på tandkött och käkkirurgi med mera. Det finns helt enkelt olika tandvårdsinstanser och områden för olika besvär. Hos din vanliga tandläkare får du hjälp och råd om du behöver vända dig med dina problem till en specialist. Om du däremot har akuta problem med tänderna har du rätt till så snabb hjälp med detta som möjligt.

Hur vet jag om behovet är akut?

Det är inte alltid enkelt att veta om läget är akut, och du kan alltid rådfråga din egen tandläkare innan du söker akut tandvård. Du bör dock söka akut tandvård om du har en jobbig tandvärk som du inte kan lindra, om en tand har lossnat, om en del av en tand har gått av, om du har tappat en fyllning/plomb i tanden eller om du har en infekterad tand. Kom ihåg att akut tandvård ofta är dyrare än vanlig tandvård, speciellt under sena kvällar.

Såhär gör du vid behov av akut tandvård

I första hand kan det vara bra att kontakta din vanliga tandläkare för råd. Denne kan guida dig vidare i processen. Om ni bedömer tillståndet som akut, men det inte finns någon tid hos denna tandläkare kan du vända dig till någon av landets akutmottagningar, till exempel hos Distriktstandvården. Ring gärna innan ditt besök, men det är inget krav. Vare sig du är i akut behov av tandläkare Stockholm eller i någon av Sveriges andra städer finns det hjälp att få.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *