Menu

Xylitol

Namnet xylitol kommer från grekiskan, där xylon betyder träd och -itol används för sockeralkoholer. Som namnet visar är xylitol ett naturligt socker som utvinns ur trä från lövträd. Det är ett vitt, nästan luktfritt kristalliskt pulver som lätt löses upp i vatten. Smaken är lika söt som vanligt socker men xylitol har betydligt färre kalorier än socker, 2,4 kcal per gram, medan vanligt socker har 3,8 kcal per gram. Det ger också ett mindre insulinpåslag än kolhydrater, vilket gör att det är bättre för diabetiker. En annan egenskap hos xylitol är att det är laxerande vid större intag (mer än 50 gram).

Xylitol hjälper inte alltid mot karies

Enligt Ny forskning som lagts fram vid Åbo universitet visar det sig att personer som bara har lite karies inte får bättre tänder av att använda produkter med xylitol. Forskningen bekräftar ändå att de personer som däremot har mycket karies har hjälp av xylitolprodukter i förebyggande syfte. Detta har man nu kommit fram till genom att följa en grupp skolbarn under fyra år. Forskningen visade också tydligt hur viktigt det är att röntga tänderna för att upptäcka karies. Närmare hälften av barnen som deltog i undersökningen uppvisade karies på röntgenbilderna, långt innan skadorna syntes i en vanlig undersökning hos tandläkaren.

Xylitols olika användningsområden

Först och främst använder man xylitol som sötningsmedel i tabletter och tuggummi. Man kan också använda det när man bakar. Om man vill kan man ersätta sockret med xylitol i exakt samma mängd som det står i receptet, men eftersom det smakar lite sötare än socker kan det vara bra att minska mängden något. Är det fråga om ett recept där jäst ingår, måste man dock ha med lite socker eller honung som jästnäring. En otrevlig egenskap hos xylitol är att det är giftigt för hundar eftersom de inte har förmågan att bryta ner substansen. Hunden kan hamna i koma som ibland till och med har dödlig utgång.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *