Menu

Tandstensborttagning

Ett vanligt problem som tandläkare möter är tandsten. Tandsten är en hård beläggning på tänderna som bildas av plack som har förkalkats. Förkalkningen kan ske på olika sätt, men den vanligaste typen sker med hjälp av mineral som kommer från saliven, och det är därför särskilt vanligt att tandsten bildas vid mynningarna till de stora spottkörtlarna, på tänderna i den främre underkäken. Denna typ av tandsten kallas supragingival sailvsten. Tandsten är ett problem eftersom den har en rå yta som är ideal för mer plack att fästa sig vid, vilket bidrar till att ytterligare tandsten bildas. Om den inte behandlas kan tandsten leda till inflammation i tandköttet, vilket i sin tur kan leda till tandköttsfickor och, i slutänden, tandlossning. När tandsten väl har bildats går det inte att få bort det genom att bara borsta tänderna. Istället krävs det att man besöker en tandläkare eller tandhygienist som kan ta bort tandstenen med hjälp av särskilda verktyg.dentist-998830_960_720

Det är vanligt att tandläkare tar bort den tandsten som har byggts upp under året på den vanliga årskontrollen, men om man märker att man har en stor uppbyggnad av tandsten kan man också boka ett besök med det specifika syftet. Det är då vanligt att borttagningen av tandstenen kombineras med andra behandlingar, till exempel tandpolering och putsning för att ta bort missfärgningar på tänderna.

Även om man inte tycker att det är obehagligt att gå till en tandläkare eller tandhygienist för att utföra en liknande behandling, finns det en del av behandlingen som de allra flesta tycker är obehaglig, och det är att betala räkningen för besöket. Om du behöver spara pengar efter en dyr tandläkarbehandling, kan det vara en bra idé att handla kläder och annat begagnat. På Allaannonser kan du söka på de flesta annonssidorna online med en enda sökning, och enkelt hitta det du letar efter.

Det bästa man kan göra för sin egen skull (både för munnen och plånboken) är dock att förebygga att tandsten uppstår överhuvudtaget genom att sköta om sin munhygien väl mellan tandläkarbesöken. Det gör man genom att borsta tänderna två gånger om dagen, gärna med eltandborste, att använda tandtråd regelbundet och att skölja munnen med flourskölj en eller två gånger om dagen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *