Menu

Lasertandvård

Dental hygienists office, diode laser

Lasertandvård

Lasertandvård är ett alternativt sätt att behandla många av de mest allmänna problemen i tänder och mun. Det anses ofta vara ett bekvämt och smärtfritt alternativ till mer traditionella metoder, och riktar sig bland annat till patienter som brukar känna obehag och skräck inför att gå till tandläkaren. Lasertekniken utvecklas kontinuerligt och det blir allt vanligare att tandläkare använder sig av den.

Vad kan man behandla med laserteknik?

Det finns många tand- och munbehandlingar som kan utföras med hjälp av laserteknik. Lasern fungerar bland annat genom att lägga ut vatten på området som ska behandlas och förånga det, så att skadad vävnad försvinner. Därför fungerar tekniken bra vid borttagning av karies och för att döda bakterier. Vid tandblekning används laser för att öka effektiviteten hos tandblekningsämnet. Laser kan även användas för att avlägsna godartade tumörer från tandkött, gom och läppar, samt för att ta bort eller minska känslighet för kyla och värme i tänderna.

Det finns dock en del relativt vanliga tandoperationer, behandlingar och ingrepp som inte går att utföra med laser. Laserteknik kan till exempel inte tillämpas för att fylla större hål i tänderna, eller hål som bildats mellan tänderna. Också när man ska få tandkrona eller tandbro är det fortfarande konventionella metoder som används, även om laser kan göra att en mindre del av den skadade tanden behöver tas bort. Laser kan inte heller användas för att ta bort en gammal amalgamfyllning, eftersom lasern riskerar att förånga materialet så att kvicksilver släpps ut i munnen.

Vad är fördelarna med lasertandvård?

Lasertandvård kan vara betydligt dyrare än andra behandlingar, men den har ändå vissa fördelar. En laser kan ersätta en vanlig tandläkarborr till exempel vid borttagning av karies. Därför behövs bedövning betydligt mera sällan vid laserbehandling än när man borrar. En annan fördel är att lasern behandlar väldigt lokalt, vilket minimerar risken för att kringliggande vävnad ska ta skada. Det att lasern är så precis gör också att den behandlar snabbt och effektivt, minskar smärta, samt att läkningstiden blir kortare. Dessutom blir det mindre blödningar med laser, eftersom den starka ljusstrålen hjälper blodet som kommer fram att koagulera. Med laserteknik kan man också undvika stora svullnader efter en behandling.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *