Menu

Estetiska tandbehandlingar

Estetiska tandbehandlingar

Det är allt fler personer som söker sig till en specialist för att rätta till något hos tänderna som de är missnöjda med. Ett attraktivt utseende anses ofta vara nästan lika viktigt för framgång i arbetslivet som utbildningen, och det är inte sällan det är just ansiktet och leendet som man fäster uppmärksamhet vid. Det finns flera olika ingrepp som kan utföras beroende på vilken typ av problem det är som ska åtgärdas.

Tandblekning

Missfärgning på tänderna kan bero på flera olika saker. Det är vanligt att tänderna blir mörkare ju äldre man blir, men tänderna blir också mörkare av till exempel kaffe, vin, tobak och annat som innehåller starka färgämnen. Gemensamt för alla tandblekningsbehandlingar är att de utförs med blekningsmedel, och beroende på vilken typ av behandling som är lämplig för just dina tänder, kan den utföras hemma eller på en tandklinik. Behandlingen kan ta mellan en timme på klinik till flera dagar om den görs hemma. Man ska alltid undersökas av en tandspecialist innan behandlingen kan påbörjas.

Beautiful asian woman smile with healthy teeth whitening

Konstgjorda tänder

Har man tänder som är skadade i munnen går det att ersätta delar av tänder, hela tänder eller tandrader med olika sorters material. En fasad är ett skal av porslin som kan klistras på en tand som är lätt skadad, missformad eller missfärgad. Om tanden däremot är allvarligt skadad kan det hända att den måste slipas ner, och då får man en ny konstgjord tandkrona som fästs på den gamla tanden. Är det flera tänder som saknas på rad kan man ersätta dem med en tandbro, som är en protes bestående av flera tänder.

Problem med estetiska tandbehandlingar

Det finns alltid en risk att en behandling misslyckas och inte ger det resultat man hade tänkt. En annan baksida med estetiska tandbehandlingar är att det oftast inte räcker med ett enda besök hos tandläkaren för att åtgärda problemet. Resultatet av en tandblekning kan till exempel räcka i ett år, och vill man fortsätta ha vita tänder kan det hända att man får gå igenom samma behandling flera gånger. Konstgjorda tänder och implantat kan behöva göras om eller repareras, vilket i värsta fall kan medföra stora kostnader senare i livet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *