Menu

Vita, vackra tänder

Att ett brett leende som avslöjar pärlvita tänder är något attraktivt är det nog knappast någon som betvivlar. Förutom att det behagar ögonen, så är det också ett tecken på att personen som ler har goda intentioner och inte är fientligt inställd. Från ett evolutionistiskt perspektiv så är det, generellt sett, tillgångar som indikerar att en människa är frisk, stark och fruktsam som anses vackra i alla kulturer och därför idealiseras ofta saker som muskler, skinande hår och en snygg hållning. Nu vet vi dessutom att ett vackert leende är ett tecken på fysisk hälsa, då munnens tillstånd är starkt kopplad till kroppens i allmänhet.

Men hur håller man sina tänder så vita som möjligt? Går det att göra själv eller måste man gå till tandläkaren? Räcker det med att borsta regelbundet för att behålla tänderna vackra och friska eller finns det andra metoder som är viktiga?

Grunderna för vita tänder

Att lära barn att ta väl hand om sina tänder är bland det viktigaste som finns. Genom att få in en bra tandborstningsrutin på ett tidigt stadium blir det här en naturlig del av vardagen, och om ett barn av någon anledning inte vill borsta sina tänder så finns det idag ett stort urval på roliga tandborstar och tandkrämer med olika smaker. För bra produkter och massor med intressant och nyttig information kan man vända sig till Sunstargum https://www.sunstargum.com/se/ där alla ämnen mellan himmel och jord täcks för alla åldrar.

När det kommer till en bra munhygien så är A och O att man borstar tänderna morgon och kväll, använder trandtråd eller tandstickor ofta och gärna sköljer med fluor. Det finns ett antal specialframställda tandkrämer som låter människor bibehålla sina vita tänder, men också särskilda blekningsprodukter som hjälper.

Se upp för missfärgningar

En annan viktig faktor vad gäller tändernas vithet är vad man konsumerar. Saker som rökning och kaffedrickande kan ge missfärgningar som är svåra att få bort på egen hand, men också vissa typer av penicillin och olika sjukdomstillstånd. Som tur är så finns det idag hjälp för alla och om man känner att tänderna behöver fräschas upp så är det inte längre en ouppnåelig dröm.

Tandblekning

Att bleka missfärgade eller naturligt gulnade tänder är idag mycket populärt och förutom olika effektiva hemmametoder som till exempel preparerade tandskenor, blekningsgeler och bikarbonat så kan man också vända sig till proffsen. Hos tandläkare och tandhygienister finns det metoder att bleka tänderna som är ”tyngre” än de man gör hemma, och de inkluderar bland annat särskilda tandblekningsmedel och laserbehandlingar. Resultaten brukar bli mycket bra men är inte permanenta. Hur länge de varar beror till stor del på hur väl man sedan tar hand om sina tänder och om man undviker sådant som kan missfärga dem igen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *